Mainonnan rajoituksista

Suomessa rajoitetaan mainontaa monin tavoin. Mainos ei saa olla liian harhaanjohtavaa, eikä haitallisiksi katsottujen aineiden markkinoinnissa saa käyttää liikaa mielikuvamainontaa. Yksi suhteellisen tuore kielto löytyy eräästä tupakkamerkistä, jota ei saa enää myydä käytetyn ”Natural” sanan takia. Tällähän on toki vaikutusta ostopäätökseen tuotteesta, jota ei näe, ennen kuin sen on ostanut – näin päättelevät virkamiehemme.

Nyt kun vaalit ovat ohi, voikin ilman vahvaa leimaa pienpuolueen katkeruudesta muistuttaa, kuinka vaaleissa sitten saakin mainostaa puhtaasti valheisiin ja mielikuviin pohjaten. Totuudella ei ole merkitystä. Nyt vaalien kolmen suurimman puolueen mukaan tulisi saada Suomi kuntoon (kertomatta jäi, mikä on epäkunnossa), Kreikan piikki kiinni (paitsi ehkä ei sittenkään) ja teemme korjausliikkeen (jota ei pystynyt neljän pääministeripuoluevuoden aikana tekemään).

Vaaleissa, jos missä, tulisi mainontaa valvoa. Harhaanjohtava markkinointi suorine valheineen ja mielikuvamaalauksineen tulisi olla ehdottoman kiellettyä. Hyvin harvoissa paikoissa vaadin kieltoja, vaan kun kyseessä on valtion tulevaisuudesta päättäminen, on yksiselitteisen moraalitonta antaa tällaisen toiminnan tapahtua. Huvittavaa tietenkin on se, ettei tällaista kieltoa olla saamassa aikaan, sillä päätöksen pitäisi tehdä niiden, jotka juuri tällaisella epäeettisellä markkinoinnilla paikkansa saavat.

Pelkkä harhaanjohtava mainonta ei kuitenkaan riitä. Media ei liiemmin välitä tarkistaa haastattelemiensa henkilöiden faktoja, eikä esimerkiksi Fatkabaari ole vielä tarpeeksi laajasti käytetty väline näiden tarkastamiseen. Kun sieltä katsoo eduskuntavaalien alla tarkistettuja heittoja, kovin surkealtahan tilanne näyttää.

Mitään velvollisuutta toden puhumiseen politiikkaan pyrkivällä ei ole. Uskottavimmin elehtivät palturinpuhujat toistuvasti päättäjän paikoille pääsevätkin. Siitä huolimatta, että tämä on nähty vaali toisiensa jälkeen ja vaikka toistuvasti toteamme vaalilupausten pettävän, jostain kumman syystä ei kansa vaadi parempaa.

Toivon Perussuomalaisten pääsevän hallitukseen, jotta tulevan hallituskauden päätteeksi olemme hyvin lyhyessä ajassa nähneet jokaisen eduskuntapuolueen istuvan vuorollansa hallituksessa maamme asioista päättämässä. Jos tämänkään kauden aikana emme saa sellaisia oikeasti kansaa hyödyttäviä päätöksiä aikaan, on aidosti löydettävä jotain parempaa. Vaikka lukija odottanee allekirjoittaneen liputtavan oman puolueensa puolesta, päinvastoin toivon, että vaatisimme kansakuntana koko nykyisen poliittisen järjestelmän todellista uudistamista.

Puoluepolitiikka ei henkilön perusteella äänestysvalintansa tekevän kansan kanssa yksiselitteisesti toimi kansan edun mukaisesti ja on täysin moraalitonta jatkaa kansan kusetusta nykyisen järjestelmän antamilla mahdollisuuksilla. Ratkaisuvaihtoehtoja on erilaisia, joista on todella käytävä perinpohjaista keskustelua. Kansalaisemme ansaitsevat parempaa, paljon parempaa, kuin mitä yksikään valittu edustaja tai edes ehdolla ollut voi tarjota.

Aidosti demokraattinen sivistysvaltio on sitä itseään vasta, kun ihmiset voivat turvallisin mielin jättää äänestämättä tietäen, että asiat hoituu. Nyt äänestämättä jätetään, koska ei luoteta sen muuttavan mitään. Se muutos, jota äänestämällä voi tehdä, onkin kovin marginaalinen, joskaan ei ehkä täysin mitätön. Ennen kuin valtiomme kykenee tekemään päätöksiä tavalla, joka palvelee todella koko kansan etua – ei vain eturyhmien tai talouden etua – olemme todellisuudessa vain yksi takapajuinen kansa kiinnittyneenä järjestelmään, joka kaivaa itselleen kuoppaa.

Onneksi ihmettelyä järjestelmästä löytyy jo fiksujen ihmisten puolelta, ja tätä keskustelua tulee pitää aktiivisesti yllä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *