Meemilukutaito

Ymmärrys erilaisten meemien toiminnasta saa harvemmin tilaa medialukutaidon yhteydessä, vaikka juuri niiden ymmärtäminen on avainasemassa kun medialukutaidosta puhutaan. Mistä on kyse, ja miksi se on niin tärkeää?

Wikipedian mukaan meemi on idea, käyttäytymismalli, tyyli tai käyttötapa, joka leviää kulttuurissa henkilöltä toiselle. Se on kulttuurinen ja viestinnällinen kopioituja eli replikaattori. Arkikielessä sanaa meemi käytetään kun puhutaan internet-meemeistä, verkossa kehittyvistä ja leviävistä parodioista tai vitseistä. Meemin käsitteen on esitellyt ja ottanut käyttöön ensimmäisenä evoluutiobiologi Richard Dawkins.

Meemit yhteiskuntavaikuttajina

Jokainen aatejärjestelmä käyttäytyy ja toimii kuin meemi. Olipa kyse ideologiasta tai uskonnosta, jokaisella niistä on tavoite selvitä ja levitä. Vaikka kyse on vain ihmisen luomista rakennelmista, annamme niille voimakkaan elinalustan, tehden niistä yhtä elinvoimaisia kuin todelliset organismit. Meemien tunnistaminen, ja sen kuinka ne perustelevat itseään, on välttämätön taito todelliselle medialukutaidolle.

Ihmisen vastustuskyky ajatusrakennelmien meemeille on huonolla tolalla. Vaikka puhumme mieluusti siitä, kuinka erilaisten aatteiden kannattajien kanssa on voitava keskustella, on meemin syömä mieli kyvytön murtamaan omaa kehäänsä. Päinvastoin, isännäksi päässyt meemi toimii itsekkäästi kuin narsisti, jonka huolellisesti rakennettua itsesuojelumekanismia terapeuttinen väliintulo vain vahvistaa.

Vasemmisto, oikeisto, kapitalismi, sosialismi, patriotismi, kristinusko, islam..

Ihmislaji on kyllästetty meemeillä. Länsimainen ideologisen ja uskonnollisen suuntauksen vapaus ei silti ole vapauttanut ihmismieltä, johtuen paljolti juuri meemien toimintamallien ymmärryksen puutteesta. Mitä meemeistä siis pitäisi ymmärtää?

Meemit ovat itseään eteenpäin vieviä rakennelmia, joille tärkeintä on oman olemassaolonsa jatko ja itsensä levittäminen. Taiteellinen tyylisuuntauskin on määriteltävissä meemiksi, vaikkapa konkreettisen rakennustyylin muodossa. Uskonnot ja ideologiat ovat aivan yhtä konkreettisesti olemassaolevia rakennelmia niin pitkään, kun niillä on yksikin seuraaja.

Haastavaksi tilanteen tekee se, että jokainen aatejärjestelmä lupaa tavoin tai toisin, ja todistaa olemassaolevien kannattajiensa avulla antavansa ihmiselle hyvää. Meemien ”rekrytointitavat” voivat poiketa toisistaan, mutta pitkälle mennessään lopputuloksena on sama tila: Vain oman meemin omanneet ihmiset kuuluvat ihmisen mielessä oikeisiin ihmisiin, loput ovat tavoin tai toisin vihollisia, tai vähintäänkin käännytettäviä.

Elinvoimaisten meemien lähestymistekniikat ovat ympäristöönsä mukautuvia ja ne etsivät kuin virus heikkoa kohtaa, josta murtautua. Vastustuskyky voi löytyä toista vastaan, mutta uupua toisesta. Yhdelle uppoaa väite ihmisen paremmuudesta ihonvärin perusteella, toiselle väite ihmisen olevan vain ja ainoastaan yksin vastuussa omasta menestyksestään tai sen puutteesta.

On tarpeen keskustella siitä, voimmeko kouluttaa tulevat sukupolvet ymmärtämään meemien toiminta siten, että eläisimme viimein todeksi sanonnan ”asiat riitelevät, eivät ihmiset”? Sillä eikö juuri eri aatejärjestelmien nimissä ihmiset vihaa ja tapa toisiaan? Suuressa mittakaavassa ihminen tappaa aniharvoin selviytyäkseen itse, vaan se tapahtuu meemin selviytymisen nimissä.

Oma asettuminen meemien maailmaan

Kuulun puolueeseen. Myös puolueiden nähdään keskittyvän enemmän omaan selviytymiseensä vaaleista toiseen, kuin tekevän työtä yhteisten asioiden eteen. Taistelen tällaista vääristyneen tavoitteen politiikkaa vastaan, meeminä muiden joukossa.

En pidä todennäköisenä, että pääsemme ajatusrakennelmien meemeistä koskaan eroon. Pidän kuitenkin sekä mahdollisena että tarpeellisena niiden olemuksen ymmärtämistä ja eritoten omaa ajattelua valtaavien rakennelmien tunnistamista. Yhteiskuntamme kehitys vaatii sekä kykyä oppia käyttämään meemejä hyväksi että kykyä hylätä ne, kun ne osoittautuvat vain itseään ylläpitäviksi rakennelmiksi ilman muuta tavoitetta.

Koska meemien avulla on yksinkertaisinta ajaa asiaa kuin asiaa, koen tärkeäksi, että isäntä ja renki ovat oikein päin. Katson, että Piraattipuolue on ainoa puolue, joka mahdollistaa poliittisen meemin aseman renkinä. Se jättää vapauden ajatella, mutta tarjoaa poliittseen maailmaan tarvittavan välineen: ihmisten yhteenliittoutumisen puolueorganisaationa. Tätä puolueemme tarjoamaa mahdollisuutta aion käyttää hyväkseni auttaakseni ihmisen takaisin isännäksi isännän paikalle.

Edustamani puolueen slogan, ”Valitse vapaus!” tarkoittaa minulle vapautta meemien orjuuttamasta mielestä. Haastan jokaisen tänne asti lukeneen tunnistamaan omien ajatuksiensa isännät. Vain siten ne saa takaisin rengin paikalle ja mielensä vapaaksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *