Rehellistä huolenpitoa

Liekö poliittisesti korrekti puhe tarttunut liiaksi jo kansalaisiin, vai mistä johtuu ihmisten kyvyttömyys antaa ja ottaa vastaa rehellistä palautetta? On käsittämätöntä, kuinka ihmiset onnistuvat loukkaantumaan mistä tahansa heihin kohdistuvasta kritiikistä tai palautteesta. Asioita jätetään sanomatta hienotunteisuuden vuoksi, jonka jälkeen kritiikiltä suojeltu osapuoli saattaa myöhemmin tästäkin loukkaantua – Mikset kertonut minulle heti?

Pahimmillaan hienotunteisuus antaa sijaa ihmiselle tuhota hitaasti itseään. Pikkuhiljaa alkoholisoituvalle ystävälle ei uskalleta mainita, että ollaan huolissaan tämän alkoholinkäytöstä. Vasta kun alkoholisoituminen on mennyt jo pitkälle, uskalletaan asiasta sanoa ja saatetaan jo olla hylkäämässä kaveria, joka ei omaa parastaan tajua – ”Onhan siitä vähän vihjailtu”.

Tukeva ystävä loukkaantuu, kun hänen yhtäkkisestä painonnousustaan huomautetaan. Kun viimein se piste saavutetaan, missä itsekin huomaa painonsa olevan jo haitallinen, ihmetellään suuresti, miten tämä tapahtui. Jos kukaan ei asiasta huomattanut, loukkaannutaan tästäkin – ”Olisit kertonut, kun enhän minä ajoissa huomannut”. Juuri painoon liittyvä, terve huomautus, on nykypäivänä yksi suojelluin alue. Sehän on ihmisen elämäntyylivalinta ja kertynyttä painoa herkästi selitetään geeneillä taikka ylipäätään kiireillä.

Onneksi tuoreen tutkimuksen mukaan geenien aiheuttamaa ylipainoa voi aikuisiällä ehkäistä liikunnalla (jännästi), sekä geenien aiheuttama ylipaino tarkoittaa yleensä noin muutamaa ylimääräistä kiloa. 30 kilon ylimääräinen lasti ei kerro muusta kuin huonosta kyvystä huolehtia itsestään. Ja tästä ei saisi huomauttaa. Ei edes lääkäri. Siihen on mieluummin saatava lääke, joka lihomisen estää. Tottakai on olemassa heitä epäonnekkaita, sairauden vuoksi yllättäen lihovia, mutta heidän osuus ylipainoisten joukossa on lähes olematon. Kaikenlisäksi yhtäkkinen painonnousu voi kertoa nimenomaan jostain muustakin sairaudesta, jolloin lääkärinvastaanotolle meno on äärimmäisen suositeltavaa. Jos mieluummin loukkaannutaan tai ollaan liian hienotunteisia, ei ongelmaa saada hoitoon.

Olen vahvasti sitä mieltä, että rehellisen palautteen antaminen kanssaeläjille voi tylyydestään huolimatta pelastaa monia paljon suuremmilta ongelmilta. Jatkuvasti huudamme yhteiskunnalle, kuinka ongelmaisia tulisi auttaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Ei yhteiskunta voi kovin aikaisessa vaiheessa huomata ongelmia, jotka voivat olla yksinkertaisesti ohimeneviä, lyhytaikaisia vaiheita. Vain lähipiiri voi nähdä ongelmanmuodostumisen alkuvaiheita ja puuttua niihin siinä vaiheessa. On kylmää toimintaa olla kertomatta huolestaan. Tämä ei myöskään tarkoita jatkuvaa huomauttelua vaan hetkeksi pysähtymistä ja keskustelemista. Jos toinen silti sulkee silmänsä ongelmaltaan, on parempi hetkeksi aikaa jättäytyä tarkkailemaan tilanteen kehitystä. Jos ongelma syvenee ja pahenee, voi keskustelun järjestää uudelleen.

En minäkään kritiikiltä ole välttynyt. Olen kylmä, tyly ja epäystävällinen. Kummasti tämä palaute tulee useimmiten naisilta. Miesten seurassa rehellisyyttäni arvostetaan. Osaan myös ottaa kritiikkiä vastaan, vaikken aina ihan parhaalla mahdollisella tavalla. Olen ollut joskus hieman pyöreämmässä kunnossa, jolloin isäni on tästä aika tympeästikin huomauttanut. Olen itseäni hieman puolustellut, että no nyt näin kävi eikä se ole sinun asiasi. Kotona kun peiliin on tarkemmin katsonut, tajuaa hänen olleen oikeassa. Kun on vielä helppoa tehdä asialle jotain, parempi tehdä.

Hienotunteinen saa toki olla, mutta se ei saisi tarkoittaa ikinä asioiden liiallista kaunistelua tai peittelyä. Joistain asioista on mahdollista sanoa nätisti, mutta kuinka moniin se todella toimii? Toisinaan hienotunteisesti kerrottuna asia saattaa kuulostaakin siltä, että ongelmaa ei ole edes olemassa tai toimintatapa on oikeastaan ihan hyvä juttu. Rehellinen tylytys herättää ihmisen paljon herkemmin miettimään, onkohan tuo nyt todellakin oikeassa. Mitä pahemmin loukkaantuu, sitä todennäköisemmin ongelma on löydetty – jos asia ei todellakaan ole niinkuin toinen on sanonut, voiko siitä silloin loukkaantua? Kuinka ylipäätään vaikkapa huomattavasta painonnoususta voi kertoa loukkaamatta, mikäli toinen yksinkertaisesti loukkaantuu minkätyyppisestä painoon liittyvästä huomautuksesta tahansa?

Olen minä varmaan tuttavia tai kavereita menettänyt ”tylytykseni” vuoksi. Rehellisyydestäni en silti lähde kauppaa tekemään. Rehellinen huoli tuttavasta pitäisi ilmaista juurikin myötätuntoa sekä halua auttaa. Silmien sulkeminen asioiden todellisesta laidasta on petturuutta ja osoittaa välinpitämättömyyttä.

Yhteiskuntaa osoittava syyttävä sormi sietäisi osoittaa itseään. Meidän on kyettävä ottamaan vastuuta kanssaeläjien hyvinvoinnista. Jos ongelma on mennyt jo pitkälle, meillä on mahdollisuus ohjata henkilö yhteiskunnan tarjoamiin tukipalveluiden piiriin. Emme voi sysätä hyvinvointiamme yksistään valtion tehtäväksi. Emme yksinkertaisesti voi ensin hylätä läheisiämme selviämään ongelmistaan yksin ja sen jälkeen huutaa, miksei yhteiskunta auttanut heitä. Meillä on jokaisella vastuu huolehtia toisistamme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *