Suomi-neidon terveydentila

Yhteiskuntaa voi kuvailla monin tavoin. Jos Suomi olisi todella tämä kuuluisa Suomi-neito, ei voi kuin hämmästellä, miten hän on enää edes hengissä. Neitokaisemme sahaa jalkaa poikki kun tarvitsisi vain harjata hiukset ja välttääkseen katsomasta tietä ylittäessä molempiin suuntiin, hän kieltää ajotiet.

Suomi-neidolla on menneisyydessään melkoisia kovia kokemuksia, eivätkä sotatraumat aivan hetkessä katoa. Pian sotien jälkeen neitomme teki kovasti töitä, jotta sai itsensä jokseenkin kuntoon. Hän keskittyi kodin uudelleen rakentamiseen ja ruoan saamiseen, mutta ei ehtinyt riittävästi panostaa traumojensa käsittelyyn. Selvemmin neitomme huomasi näiden käsittelyn tarpeen vasta myöhemmin, mutta ajan kulkiessa vääjäämättä eteenpäin, ei kaikkea hänkään ehtinyt käsitellä.

Vaikka neito oli oppinut monenlaisia taitoja, jotka tulivat suoraan kuin lihasmuistista, hän kieltäytyi toimimasta vaistojensa varassa. Hänen päätäntäelimensä kieltäytyi tekemästä järkeviä ruumiillisia toimintoja oman hyvinvointinsa eteen, pitkälti monien pelkojensa tähden. Samanaikaisesti hän pakottautui tekemään asioita, joissa refleksit harasivat kovasti vastaan, mutta itsepintaisesti hän halusi saavuttaa hallinnan tunteen kehostaan, ja teki tekoja, jotka häntä itseään satuttivat.

Omien aivojensa hyvinvointiin hän ei keskittynyt käytännössä koskaan. Hän saattoi kyllä välillä syyttää osaa ajatuksistaan olevan haitallisia ja estävän toimintaa, mutta varsinaisia ristiriitoja hän ei pyrkinytkään purkamaan. Tasaisin väliajoin hän päätti kuin pakon ajamana muuttaa ajatuksiaan, jos ei yhtään sen enempää, niin vaihtaa niiden painoarvoa. Jos viime vuonna olikin hänen henkilökohtainen taloustilanteensa suurin huoli, niin seuraavana se saattoi olla traumojen takauma ja pelko uudesta sodasta. Sillä, oliko edellistäkään ongelmaa ratkaistu, ei ollut merkitystä.

Neito toimi usein järjettömästi, eikä kyennyt huomaamaan omaa ongelmaansa. Hänellä ei ollut suuntaa, jota kohti kulkea, vain pelkoja, joita juosta karkuun. Hän pakeni ongelmiaan kieltäytymällä näkemästä todellisuutta, joka hänet ympäröi. Vaikka hänen ruumiinsa oli jo hyvin pahoinvoiva, hän ei suostunut hyväksymään omilla toimillaan olevan sen kanssa mitään tekemistä. Hän kietoutui ajatukseen kaikkivoipaisuudesta ja tätä myöten vaikutti yhä vain vahvemmin parantumattoman mielisairaalta.

Suomi-neidon fyysinen terveys ei parane, jos hänen mielenterveytensä ei parane. Ilman toimivia aivoja ei muukaan keho hänen tapauksessaan voi hyvin. Sopivasti on pian aika, jolloin hän taas pakon ajamana vaihtaa ajatuksiensa painoarvoja. Rakennetaan yhdessä Suomi-neidolle paremmat aivot – Sellaiset, jotka oikeasti toimivat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *